Høyerestående fluer

De høyerestående fluene (Cyclorrhapha), er en delgruppe av fluene. Den andre delgruppen er de laverestående fluer.

Felles for alle de høyerestående fluer, er at de har en opp-nede, U-formet, spalteåpningen i ansiktet, kalt Frontalsuturen. Bak denne spalteåpningen finnes en «pose» eller «ballong» som fluene blåser opp og bruker når de skal ut av puppehylsteret. Mange arter har puppestadiet sitt like under jordoverflaten, og denne «ballongen» er derfor også nyttig for å frigjøre en vei helt fra jorden.

De er små til middels store fluer, mrd kroppslengde fra 2 mm til ca. 40 mm. Larvene mangler hodekapsel og har høyst ulike levevis, fra planteetere og vedborere til parasitter, rovdyr, blodsugere og gjødseletere.

Alle fluer gjennomgår en fullstendig forvandling, med et puppestadium mellom stadiet som larve og voksen. Puppens hud er hudskjelettet fra siste larvestadie. Den revner med et O-formet snitt foran, omtrent som et lokk. Litt enkelt forklart skjer dette ved at den blåser opp en «ballong» eller «pose», foran på hodet. Puppeskallet revner og den unge nyklekte fluen kommer krypende ut. Posen faller tilbake etterpå.

Slektskapsforholdene mellom tovingenes delgrupper er avklart i ulik grad.